Telegram Nedir?
Telegram, bütün dünyada milyonlarca insanın telefonunda yüklü olan bir iletişim aracıdır. Kullanım konusunda rahatlık sunması dolayısıyla milyonların gözdesi olan bir uygulamadır. Telefonunuza uygulamasını indirerek kurabildiğiniz gibi, neredeyse bütün işletim sistemlerine sahip olan bilgisayarlarınızda da kullanabilirsiniz. Sisteminizin Linux, Windows vb. farklı isimlerde olması Telegram kullanımı önünde bir engel değildir. Bu gibi sebeplerle Telegram dünyada hızla yükselen iletişim uygulaması ve daha net biçimde ifade etmek gerekirse bir yazılım ürünü olmaktadır.
Telegram, 2013 yılında yazılarak piyasaya sürülmesine rağmen en büyük gelişimini son yıllarda yaşamıştır. Özellikle 2020 yılından sonra telegramın yükselişi ciddi bir ivme kazanmıştır. Pandemi ile birlikte Telegram kullanımına olan talep artış göstermiştir. Pandeminin büyüme hızını arttırdığı sektörlerden biri olan iletişim sektörü, ciddi bir ivme kazanmıştır. Telegram da bu paydan kendine düşeni almıştır. Telegram kanalları sınırsız üye kabul edebilir. Telegram kanalları çok farklı işler için kullanılabilir
Özellikle whatsapp’ın veri skandalı sonrasında çevrenizde birçok insanın Telegram indirdiğini görmüşsünüzdür. Bu noktada, yeni gelen kullanıcıları ne kadar süre kendine bağlayacağı merak konusu olmuştur. Telegram grupları da üyelerinde sohbet etme ve tartışma olanağı bulduğu bir mecradır. Örneğin Telegram matematik grubu örnek olarak gösterilebilir.
Telegram kullanan bireylerin, whatsapp kullanan bireylerden hiçbir farkı olmadığını söyleyebiliriz. Çünkü, iki iletişim uygulaması arasında neredeyse hiç fark yoktur. Son yıllarda geliştirilen birçok ürün, birbirinden esinlenerek ortaya çıkmaktadır. Özellikle taklit yoluyla veya birbirlerinin verilerini öğrenerek ürün geliştirmektedirler. Ülkemizde whatsapp kullanımının daha yaygın olduğunu biliyoruz. Buna rağmen, son aylarda ve özellikle 2021 yılında telegramın indirilme oranlarının artış gösterdiğine şahidiz. Belki de bir gün Telegram kullanımı whatsapp’ı geçebilir dememiz zor olmaz. Çünkü, iki yazılım ürünü aslında birbirine çok benzer özellikler taşımaktadır. İkisinde de ön plana çıkan özellik hızlı bir iletişimin sağlanmasıdır. Telegram, bu noktada gizli görüşme imkanı sunmasıyla ön plana çıkmaktadır.
Telegram, whatsapp, signal gibi ürünler esasında bir hızlı mesaj servisidir. Hızlı biçimde karşı tarafa göndermek istediğiniz düşünceyi iletirler. Bunu sağlarken kullanıcılardan herhangi bir ücret almazlar. Bu noktada kafaları karıştıran ise bu iletişim araçlarının nasıl para kazandığı olmaktadır. Whatsapp ile ortaya çıkan veri satışı haberleri kafaları karıştırmaktadır. Ancak telegram bu konuda çok net bir tutum sergilemektedir. Asla bu duruma izin vermeyeceklerini ve hatta kullanıcıların aralarında konuştuklarına asla karışamayacaklarını belirtmektedir. Bu nedenle, çok kötü mesajlar atsanız dahi telegram buna müdahale etmeyeceğini belirtmektedir. Telegram, kendilerinin yalnızca bir yazılım ürünü olduğunu vurgulamaktadır.